|
Bibliotek
|
|
Svenska OptikSällskapets virtuella SOS-Bibliotek kommer att ge sina medlemmar tillgång till klassiska och nya optikpublikationer i elektronisk form.
- Phototonics21 Strategic Research Agenda in Photonics
- En guldgruva av kunskap och erfarenhet på svenska är Georg Vogls monografi
- Mycket skämtsam och allvarlig om optiken i Sverige, om tiden, linser och människor, roar oss Georg Vogl med sina “elaka memoarer”
Klicka här för en kort biografi över Georg Vogl.
Georg Vogl (1912 – 1993), optikkonstruktör
Georg Vogl var född i Tjeckoslovakien som son till en optiker. Efter studier i Prag och Jena anställdes han som optikkonstruktör på företaget Srb a Stys, en tillverkare av optiska instrument såsom mikroskop och kikare m fl. När Hitler våren 1939 invaderade Prag lyckades Vogl att med en kollega ta sig till Stockholm där han föreslog för Svenska Ackumulator AB Jungner att starta optikproduktion i Sverige vars optik då var helt beroende av import. Ett halvt år senare kom kriget och ett optikföretag i full skala utvecklades för att förse försvaret med kikare, sikten, avståndsmätare m fl nödvändiga instrument för försvaret.
Efter kriget tillskapades därutöver under märkessnamnet NIFE en lång rad framgångsrika instrument för den optiska industrin, verkstadsindustrin, sockerbruken och för forskningen, bl a interferometrar, profilprojektorn för slipmaskiner, interferens- och stereomikroskop. Inte att förglömma Georg Vogls lösningar till fotografen Lennart Nilssons ofta utopiskt verkande bildprojekt. Georg Vogl förstod också behovet av utbildning i optik på hög nivå och engagerade sig för uppbyggnaden av Institutet för optisk forskning och för tillkomsten av Svenska OptikSällskapet där han arbetade i styrelsen till sin död. Kärnan i den optikindustri som tog sin början från Georg Vogl lever vidare, efter många sammanslagningar, i företaget FLIR.
Georg Vogls stora förtjänster hedrades med IVA’s Guldmedalj 1966 och Civilingenjörsförbundets Polhemspris 1980.
Klaus Biedermann
- Nedan finns Carl Lehnbergs klassiska skrift
|
|
|